Skapende materiale
Materiale som brukes til skapende aktiviteter, som direksjon, spill, improvisasjon og komposisjon. Med utgangspunkt i eksempelvis en regle, bruker man materialet for å legge en ramme for samspill.

Musisk samspill er å gjøre en felles handling sammen i en gruppe, og inkluderer både spill, sang, bevegelse og drama.
I alt skapende materiale vil barna oppleve samspill og få øvelse i kommunikasjon og samarbeid, i å lese andres tegn og bli bevisst sine egne.

Komposisjon er å lage et bilde eller kart for hvordan noe skal gjøres, høres eller se ut.
Aktivitetene gir øvelse i å se for seg og sette sammen et forløp og kunne formidle dette gjennom grafisk notasjon - og deretter overføre bildet til lyd, spill eller bevegelse.

Direksjon er kort sagt å lede en gruppe innenfor en avklart ramme.
I aktiviteten får barna øvelse i både å lede gruppen og bli ledet av andre. Dette er en god ramme for å øve sosiale ferdigheter og vil styrke deres verbale og non-verbale kommunikasjon.

Improvisasjon er å finne på noe i øyeblikket og utføre handlingen direkte.
Barn improviserer konstant i sin lek og væremåte. I aktivitetene med improvisasjonsøvelser vil vi i hovedsak foreslå nye områder der barna kan bruke den egenskapen for seg selv og i samspill med andre.

🎵«Start og stopp»
«Start og stopp» er en direksjonslaktivitet som øver på det helt grunnleggende å stoppe og starte lyd - og kan utvides etterhvert til å dirigere tempo, dynamikk og rytmer. Aktiviteten øver motorikk, spill, konsentrasjon, non-verbal kommunikasjon og samspill.
En av barna er dirigenten som står foran resten. Når hendene er åpne skal det spilles på instrumentene - når hendene viser stopp skal alle være stille. Dirigenten byttes ut etter hvem som vil. Hvilke og hvor mange instrumenter som spilles på kan varieres, men det er en stor fordel å starte med instrumenter barna kan spille på uten å måtte se på det - da er det lettere å ha fokus på den som dirigerer.
Hvis det er flere grupper med instrumenter, kan dirigenten også bestemme at en av de skal spille av gangen. Jo fler grupper, jo mer fokus kreves - og det bør innføres etterhvert som gruppen kjenner til aktiviteten.
Fra barna kan holde et rasleegg - kan vi bruke direksjon i undervisningen. Her er det fint med en gøy ramme - som for eksempel reglen "Jacob og Svein". Etter reglen bruker man fuglene til å dirigere. Når fuglene flyr skal gruppen spille på rytmeeggene, når fuglene setter seg skal de være stille.

🎵 «Flasken»
🎵 "Flasken" er en improvisasjonslek der man sender et objekt rundt i ring og skal finne på hva det kan være og vise hva det er med kroppen. Aktiviteter passer fra 4-5 års alderen.
Ta en flaske (eller noe annet) - Når du får flasken i hendene sier du "Dette er ikke en flaske, det er en _________" hva som helst som gir mening. Viktig å vise hva det er - om noen sier "briller", men ikke gjør noe med objektet, spør videre "hvordan kan du vise at det er briller?"

🎵 «Værorkesteret»
«Værorkesteret» er en direksjon- og spillaktivitet der vi lager tre grupper som spiller på ulike instrumenter, mens et av barna får være dirigenten som styrer været. Denne aktiviteten passer fra 3-4 års alderen, avhengig av hvor godt barna er kjent med konseptet direksjon. Dette kan også innføres fra 2 år om man har med voksne på timen som kan være med på spill gruppene.
Ved å være dirigent får barna oppleve sin egen påvirkningskraft på et lydbilde. De får tydelig oppleve hvordan deres kroppsspråk kommuniseres til gruppen gjennom spill. I aktiviteten får barna øvelse i både å lede gruppen og bli ledet av de andre. Dette er en god ramme for å øve sosiale ferdigheter og vil styrke deres verbale og non-verbale kommunikasjon.
Slike aktiviteter trenger en god dose trygghet, spesielt i grupper utenfor barnehage når ikke ungene kjenner hverandre godt. Som alltid vil jeg stille spørsmålet «Hvem vil lede været nå?» til hele gruppen, også velge en som melder seg selv.
Det kan være skummelt å være dirigent, å få alt fokus og i tillegg få en lyd-reaksjon for sine egne bevegelser. La barna selv få kjenne når de er klare for å lede gruppen.
Bruk gjerne en sang eller regle for å introdusere temaet - som for eksempel reglen "Lisa og Kjell" der vi går på sopptur i skogen og blir avbrutt av regn, lyn og torden!

🎵«Lydbilder»
«Lydbilder» er en komposisjon- og spill aktivitet som fungerer fra 3 -4 år alderen og oppover. Denne er en fin introduksjon til komponering. Her bruker vi grafisk notasjon for å formidle lyd gjennom tegning.
Velg et instrument for barna som de har spilt på før og som har god dynamisk mulighet - det vil si at at det går an å spille både svakt og sterkt på instrumentet. Alle barna har vært sitt instrument å spille på og sitter en halv sirkel.
Ta frem et ark og tegn på arket sammen med barna mens du forklarer at dette er en lyd jeg ser for meg og nå skal jeg tegne den på arket. På arket tegner du en stor krussedull med tykk tusj som dekker mye arket. "Nå skal vi spille lyden jeg har tegnet på dette arket på trommen" - Bruk en pinne til å dirigere horisontalt bortover arket. Lytt til hva barna spiller. Ta fram et nytt ark og tegn masse bittesmå prikker. Gjenta det samme som sist ved å dirigere arket med en stav. Deretter kan du reflektere sammen med barna hvordan de ulike lydene hørtes ut og hvordan det var å spille.
Nå setter vi dette sammen til en komposisjon med flere deler. Sett ark en og ark to ved siden av hverandre på et notestativ. Så gjør du det samme igjen med å dirigere arkene med en stav. Observer og se hvordan gruppen løser overgangen fra det første til det andre. Jo større kontrast mellom tegningene, jo lettere er det å gjøre forskjeller i lydene. Dette forløpet er nok for første gangen denne aktiviteten gjøres.
Neste time kan du ta frem de samme arkene og høre med barna om de husker hva dette er? Nå kan de selv få lage komposisjoner. Sett frem det instrumentet som skal brukes, gjerne det samme som forrige time. Deretter får hvert barn får to ark og noe å tegne med. Bruk god tid så alle får tegnet ferdig og ikke ha på annen musikk i bakgrunnen. Så kan de barna som ønsker dirigere sin komposisjon. Bli med å spill sammen med barnegruppen. Ble det slik komponisten hadde tenkt?

🎵«Gaven»
«Gaven» er en improvisasjonsaktivitet som passer fra 4 års alderen og øver fantasi og forestillingsevne, kommunikasjon, samspill og konsentrasjon.
Vi står i en ring og jeg begynner med å si og vise at jeg har en pakke i hendene, mimer pakken og sier at når jeg åpner den kan det være hva som helst i i denne gaven. For å demonstrere gir jeg pakken til barnet ved siden av meg og ber hen gi den tilbake til meg. Når jeg får den velger jeg meg en tydelig improvisasjon på hva det er i gaven - for eksempel at gaven er veldig tung og når jeg åpner den er det en flodhest
I improvisasjon leker man med tull og det første som faller deg inn i øyeblikket. Det er viktig å ha JA hatten på i denne leken, og samtidig ta det på alvor. Alle forslag er gode og sannsynlige om den som åpner gaven kan vise hva det er.
Det betyr til eksempel å si velkommen til «BÆSJ» og å ta det på alvor. Så når et barn får sin «gave», åpner den og roper bæsj og ler - si «ja, det er en bæsj. Kan du vise at det er en bæsj. Hvordan ser du ut når du får en bæsj i gave?»