Planlegging

Finn din ramme og vær konsekvent
Rutiner og faste rammer gir trygghet for barnegrupper, og rom til å utforske. Finn din ramme og være konsekvent. Avgjør hvor og hvordan gruppen skal sitte, ha en fast rutine for hvordan musikktimen starter og slutter og en sang eller regle som brukes hver time.
Etabler gjerne ulike signaler for å samles i ringen, sitte ned og rette fokus til deg.
Tekster som brukes med barn
Materialet som brukes med barn er levende og er med å forme hvordan vi opplever verden. Nettopp derfor er det viktig at de tekstene som vi bruker med barna er tekster som representerer det samfunnet vi ønsker. Vi har et ansvar som formidlere til nye generasjoner, å ikke videreføre rasisme og fremmedgjøring. Noen sanger og tekster trenger å oppdateres for å kunne brukes eller bør kasseres og legges vekk som bevis fra tidligere tider.
Jeg hadde en kollega som mente tvert at man ikke skal endre litteratur, og brukte Pippi som eksempel. Hun mente at å lese Pippis far som originalt skrevet var ikke var noe problem å formidle til barna, at det ordet heller kunne settes i kontekst. Problemet er at treåringer ikke forstår historisk kontekst. Hvis ordet brukes - finnes det. Punktum.
Mye av barnerepertoaret er gammelt, av ukjent opphav eller overlevert muntlig - derfor er det også FRITT materiale som kan justeres. Jeg tipper også at komponister som har laget sanger for barn fra en annen tid tåler at vi pedagoger bruker de gode melodiene og justere språket.
Ordene og begrepene vi bruker har stor betydning - og det gir gode muligheter til å legge grunnlag for at neste generasjon skal vokse opp med mer åpenhet og forståelse til ulike kulturer, religioner, legninger, kjønns- og funksjonsvariasjoner.


Årshjul for musikklek
I årshjulet har jeg samlet forslag til type materiale og fokus for måneden, samt innspill til temaer som passer tiden på året med sesonger og merkedager.
Denne er utviklet etter erfaringer fra gruppeundervisning utenfor barnehage og skole. Fritidsaktiviteter trenger mer trygghet i oppstart av semester, fordi barnegruppen ikke kjenner hverandre like godt.
Utskriftsvennlige versjoner kan du laste ned under gratis. Filene inkluderer oversikt over hele året og fokus for hver måned.
Planleggingsmal for gruppetimer
Jeg har en modell jeg bruker til planlegging av gruppetimer i musikklek som funker godt med tanke på bolker og balansen mellom ring og gulv med kjente ledede aktiviteter i starten og nytt materiale og frie bevegelser eller spill på midten og trygg samlende avslutning.
Etter min erfaring er det mindre behov for like mange faste aktiviteter i grupper i barnehage siden barna kjenner hverandre fra før. Her vil også gruppene ofte være noe kortere, rundt 30 min.
Musikklek brukes i samlingsstund, men det er ikke alle musikklekaktiviteter som egner seg her. Som eks. stående bevegelsesaktiviteter, frie aktiviteter og spill lager som regel litt kaos og bør brukes når det er rom for det.
Sittende regler og sanger med bevegelse eller tegnesanger egner seg godt. Minner om den gode gamle flanellografen som sikkert er i bruk mange steder.

Hvorfor musikklek?
«I barnehagen skal barna få estetiske erfaringer med kunst og kultur i ulike former og organisert på måter som gir barna anledning til utforsking, fordypning og progresjon. Barna skal støttes i å være aktive og skape egne kunstneriske og kulturelle uttrykk. Barnehagen skal legge til rette for samhørighet og kreativitet ved å bidra til at barna får være sammen om å oppleve og skape kunstneriske og kulturelle uttrykk"
(Rammeplan for barnehagen 2017, s. 50)
Barn i alle aldre har stor glede av musikk - de leker og utforsker musikk, lyd, stemme og bevegelse. For eksempel bruker de tempo i fortellinger, der dyr går fort eller sakte, eller med stemme variasjoner der bjørnen har mørk stemmen og musen har lys stemme. Dette er noe som gjøres helt intuitivt. Gjennom musikkarbeidet i barnehagen ønsker vi å støtte opp og ivareta barnas iboende musikalske ferdigheter og egenskaper.
Arbeid med musikk utvikler og støtter opp om en rekke ferdigheter og egenskaper i barns utvikling. Det fremmer blant annet språk, fin og grov-motorikk, konsentrasjon og kommunikasjon. Gruppearbeid og samspill gir øvelse i samarbeid og det å gi og å ta plass i et fellesskap. Gjennom lytting og bevegelse ivaretar vi barnas forestillingsevne og den fysiske opplevelsen av ulike karakterer kan gi barnet nye måter å uttrykke seg på. Arbeid med drama kan bidra til økt forståelse for andre menneskers følelser og bedre kunne beskrive og gjenkjenne egne følelser.
Musikklek er erfaringsbasert læring, der vi gjør ulike aktiviteter sammen i gruppe. Det er ledet lek der de musiske fagene dans, bevegelse, musikk og drama kombineres og brukes i samspill med hverandre. I musikklek brukes sanger, regler, komposisjon, spill- og bevegelsesaktiviteter som ramme og barna er med å forme med forslag og innspill. Sammen utforsker og opplever vi alle de musiske grunnelementene dynamikk, tempo, puls, rytme, melodi og klang.

Mål for musikkarbeidet
Hovedmålet for musikkarbeidet er å fremme språkferdigheter gjennom varierte musikkaktiviteter som bruker stemme, bevegelser, sang og spill. Samlingene skal ha fokus på glede, mestring og samspill slik at barna får gode musikalske opplevelser.
Musikkfaglige mål
..Oppleve samspill og utforske lyd, stemme, spill og bevegelser
..Få kjennskap til musikkens grunnelementer og bruke dem til å lage noe nytt
..bli kjent med egen stemme og fremme god stemmebruk
Støttefaglige mål
..Øke språkferdigheter og ordforråd
..Øke kroppsbevissthet og motoriske ferdigheter
..Øke romforståelse
Sosiale mål
..Få øvelse i å ta plass og gi plass, lede og bli ledet av andre
..Få erfaringer med grensesetting og øve respekt for andres grenser
..Bevisstgjøre, gjenkjenne og beskrive følelser hos andre og seg selv
"Gjennom arbeid med kropp, bevegelse, mat og helse skal barnehagen bidra til at barna blir trygge på egen kropp, får en positiv oppfatning av seg selv og blir kjent med egne følelser."
(Rammeplan for barnehagen 2017, s. 49-50)
Musikk har en unik inngang til å øve på grenser på en trygg og tydelig måte. Å være dirigent er å være grensesetter for lyd. I en trygg ramme kan barnet stå foran andre mennesker og helt konkret bestemme om de skal lage lyd eller ikke - med håndbevegelser som er universelle for å stoppe. Dirigentrollen får opplevelse i å lede, de som spiller får øvelse i å lese - ved å følge på dirigentens tegn, kroppsspråk og ansiktsuttrykk. I sanger om kroppen, og rammeaktiviteter for bevegelser blir vi kjent med ulike kroppsdeler, hvilke bevegelser kroppen kan gjøre og hva slags ulike funksjoner kroppsdelene våre har.
