Lytting og Bevegelse
Materiale som øver spesifikt på lytting og bevegelse eller som oftest en kombinasjon av begge.
🥁 "Lytting bak teppe"
«Lytting bak teppe» er en lytteaktivitet med instrumenter. Tre instrumenter ligger bak et teppe, de samme tre ligger foran teppet. Leder spiller på et av instrumentene bak og barna lytter til hva det kan være. Et barn får komme frem og spille på det instrumentet det mener det er og vi lytter om lyden er lik. Gjentas til alle barn har fått gjette.
Første gang dette gjøres bør lyden av instrumentene være lette å skille fra hverandre, men etterhvert kan lyden være likere og likere. På sikt kan man bruke klangstaver på ulike toner eller utvide aktiviteten til rytmer og annet artig.
🥁 "Lytting og bevegelsesaktivitet med tre ulike"
"Lytting og bevegelsesaktivitet med tre ulike" er en bevegelsesaktivitet der man bruker kontrastene mellom tre ulike dyr, kryp, vesener eller annet til inspirasjon til bevegelser på fritt gulv. Aktiviteten øver lytting, hukommelse, motorikk og assosiativ bevegelse.Ta eksempelvis tre kryp; En meitemark, en marihøne og en edderkopp. Hvordan beveger disse krypene seg? Først kan vi sammen være disse krypene på gulvet - meitemarken som åler seg rundt, edderkoppen som krabber fort og marihøna som vandrer og kanskje tar seg en flytur. Deretter legger vi på lyd, en melodi du spiller, en sang eller et instrument til hvert kryp. Bytt på de ulike lydene som signal på hvilket kryp barna skal være - barna beveger seg som det krypet til hører lyden til på fritt gulv.
🥁«Trommelek»
Det er gøy å øke tempo mot slutten - gjerne helt over i umuligheter! Først øker jeg med hele sekvensen, så til slutt bruker jeg kun triolen og beskjeden om hvilken kroppsdel som skal i gulvet, som for eksempel slik: "og rompa i gulvet" 123 stopp, "og magen i gulvet" 123 stopp, "og ryggen i gulvet" 123 stopp.
Denne aktiviteten kan fungere godt som en energiaktivitet når gruppen har behov for det. Samtidig som de får danset fritt og brukt hele kroppen, samler den også gruppen med disse beskjedene.
🥁«Robotverksted»
"Robotverksted" er en bevegelsesaktivitet på åpent gulv som ledes av pedagogen i rolle som robotutvikler. Aktivitetene passer barn i alderen 4- 7 år med forutsetning om at gruppen er vant med å gå fritt på gulvet.
Alle barne ligger i en ball på gulvet, robotmakeren trykker inn en kode på ryggen til hvert barn mens hen forklarer at når musikken starter begynner batteriet og fungere og robotene kan bevege seg. Sett på musikken. Stopp musikken og sjekk at alle robotene stanser. Her kan man også legge inn nye koder i robotene (lage trykkelyd) og be robotene gå til eksempel; baklengs, sidelengs, gå i rette linjer, gå i sirkler etc.
Ved stopp skal de mime at de spiller et instrument, robotmakeren går rundt og ser hvilke instrumenter som spilles. når musikken kommer på igjen kan de som spiller det samme finne hverandre og gå sammen i rekke.
(Aktivitet lært av og laget av Roy Skog)
🥁«Lille And»
🎵 "Lille And" er en bevegelseslek som begynner med en kroppsdel og legger på fler og fler til man bruker hele kroppen. Denne kan gjøres flere ganger, med økende tempo og jeg vil nærmest garantere latter. Denne fungerer fra tre års alderen og kan brukes i alt fra barnegrupper, skoleklasser, idrettsgrupper og kor. Funker med alle aldre denne asså 🦆
🥁«Korpset»
«Korpset» er en bevegelsesaktivitet med variasjoner. Marsjer funker godt til rytmiske bevegelsesaktiviteter, siden de har en tydelig og stabil grunnpuls. Aktiviteten øver rytme, koordinasjon, lytting, kroppsbevissthet, fantasi og forestillingsevne. Denne aktiviteten gjøres på gulv eller uteområde med passende plass. avgrens området ør du begynner. Jeg har brukt "Gammel jegermarsj" som musikk, men du kan velge den du liker best.
Sett på musikken og la barna bevege seg fritt på gulvet. De vil etter stor sannsynlighet trampe sammen med trommene. Dette kan man legge merke til høyt for å samle gruppen om bevegelsen. Stopp musikken og gi gruppen ulike variasjoner i bevegelsene som for eksempel; Kan vi masjere bakover? Eller til siden? Kan vi masjere i rette linjer? Eller i sirkler? Kan vi masjere stort som en elefant? Eller lite som en bille?
Heretter kan du legge til instrumenter. "Hvilke instrumenter hører dere?" Kanskje noen har søsken som spiller i korps som vil fortelle. "Når musikken begynner kan dere late som om dere spiller på et instrument" Musikken settes på, ved neste stopp kan "de som spiller samme instrument gå bak hverandre i en rekke". Neste gang musikken stopper kan den som leder aktiviteten gå rundt å se på de ulike korps statuene og si hva de spiller. Som avslutning lager vi en lang rekke "Nå kan hele korpset spille sammen"
🥁 "Apedans"
«Apedans» er en bevegelseslek som øver rytme, lytting, bevegelse og konsentrasjon, som passer fra 2 års alderen og oppover. Barna er aper som danser ute i skogen, når vi kommer til teksten «dulalei» skal alle barna stå stille for å ikke bli tatt av krokodillen. Og krokodillen - ja, det er deg som leder aktiviteten 🐊
Jeg lærte denne aktiviteten med at krokodillen kilte barna, men dette er jeg gått vekk fra. Hvis du gjør denne som forelder eller som kjent voksen for barnet er dette en mulighet om barnet er komfortabelt med det. I barnegrupper derimot vil jeg ikke kile barna. I stedet lager jeg en lyd mens jeg beveger på armene, men ser etter meg mot hvert barn etter.
Obs! Krokkodillen og det å bli fulgt etter kan være skummelt. For å ufarliggjøre kan du med fordel vise deg som krokodillen før aktiviteten begynner For mer trygghet kan den voksne som er med på timen være treet apekatten skal være i når krokodillen kommer. Om noen er redde i en barnegruppe uten voksne, kan barna ha et felles tre de skal løpe til, for eksempel et teppe. Når de er sammen vil det ikke bli like skummelt som å stå stille på stedet alene.
🥁«Bevegelse i speilet»
«Bevegelse i speilet» er en bevegelsesaktivitet med herming der ett barn leder resten av gruppen. Aktiviteten forutsetter at ungene har fokus på den som er foran speilet og kan gjerne ha noe øvelse i herming og i å bli ledet i forkant. Denne passer fra 4 års alderen og øver konsentrasjon, samspill og bevegelse.
Marker med et tau el lig. Dette er speilflaten. Et barn står foran speilet og leder bevegelsen. Resten av gruppen er inne i speilet (på andre siden av streken) og skal herme. Det kan være en fordel å vise først ved at et av barna er foran speilet og du selv er i speilet. Også når resten av gruppen skal være speil - vær med gruppen og herm sammen med de - dette støtter gruppens fokus.
Når gruppen kjenner prinsippet og aktiviteten kan dette også gjennomføres i par. Denne type bevegelsesaktivitet legger grunnlag for mange måter å leke med former, bevegelse, samspill og improvisasjon.
🥁«Stoppdans med tromme»
«Stoppdans med tromme» er en lytte og bevegelse aktivitet som passer for alle aldre. Dette øver gehør, rytme, tempo, dynamikk, bevegelse og lytting.
Introduser at de kan høre på trommen hvordan føttene skal bevege seg i gulvet. Begynn å spille på tromma, og lag ulike variasjoner med rask og sakte, svakt og sterkt. Barna lytter og beveger seg etter det. Det er en fordel å legge inn stopp mellom hver variasjon, i alle fall med de minste barna eller når aktiviteten gjøres for første gang. Etterhvert som de blir kjent med aktiviteten kan stoppet være kortere og skiftende kjappere.
Når barn kjenner denne aktiviteten godt, kan barna få lede lyden på trommen mens de andre skal bevege seg. Alle barna skal få prøve å lede hvis de ønsker, men det er også viktig at de barna som skal bevege seg fortsatt har interesse for aktiviteten og gjør det som lederen viser. De som ikke rekker denne timen, kan prøve neste time.